Begin waar mogelijkheden liggen
Onafhankelijk van het gebruik van een warmtepomp, een warmtenet of waterstof, om het aardgas volledig te vervangen in 2050, zullen veel huizen beter geisoleerd moeten worden. Een warmtepomp of een warmtenet (op lage temperatuur) werken niet goed bij slechte isolatie. Een waterstofnet of een warmtenet (op hoge temperatuur) zijn een stuk minder efficient in hun energie verbruik, dus om de energiekosten betaalbaar te houden is isoleren dan ook heel belangrijk.
Daarnaast zal er extra energie opgewekt moeten worden om de overgang van aardgas op te vangen. Waterstof moet gemaakt en de warmtepop of het warmtenet moeten worden aangedreven. In het kader van duurzaamheid, zouden we willen dat dit lokaal uit hernieuwbare bronnen komt. Dat betekend zonne- of windenergie. Tussen bebouwing is zonne-energie dan de enige/makkelijkste manier.
Zowel het (beter) isoleren als het plaatsen van zonnepanelen op daken (wanneer die daarvoor geschikt zijn), levert direct winst voor de eigenaar op zijn energierekening en voor de gemeente in het aardgas gebruik. Dat is een win-win situatie! Reden dat niet iedereen dat momenteel doet is waarschijnlijk een combinatie van onwetendheid en/of gebrek aan vermogen voor de investering (die zich vanzelf terugbetaald). Investeren in het informeren van eigenaren (op basis van bijvoorbeeld energielabel) en subsidies/voordelige regelingen kan dus al een groot effect hebben en de gemeente voorbereiden op de transitie.
De investering in de laatste stap (volledig van het gas af), levert voor vele (zelfs met genoeg isolatie en zonnepanelen) niet genoeg op, om uit zichzelf te doen (zelfs met genoeg vermogen hiervoor). Men verdient het bedrag niet binnen 15 jaar terug met de eventuele besparing en dat is te lang als je kijkt naar hoelang mensen gemiddeld in een huiswonen. Voor deze stap moet er dus draagvlak zijn voor de oplossing (en dus inspraak) en voldoende subsidies/aanbiedingen om het financieel aantrekkelijk te maken. Je kunt eigenaren niet dwingen om op een warmtenet aan te sluiten, dus het heeft geen zin om het grootschalig aan te leggen als niemand er vervolgens gebruik van wil maken (omdat ze duizenden euros moeten betalen voor alleen de aansluiten om vervolgens vast te zitten in een wurgcontract met de leverancier).
Conclusie: Begin met eigenaren informeren op basis van het energielabel (lager > isoleren + zonnepanelen, hoger > aardgasvrije opties) en bied subsidies en regelingen aan om extra te stimuleren. Het is te kort door de bocht om per wijk een oplossing te hebben. Dit is echt maatwerk.