Update Drechtsteden Aardgasvrij

Enquête: hoe denken de inwoners van de Drechtsteden over de overstap naar aardgasvrij wonen?

In de Drechtsteden werken we samen aan een toekomst zonder aardgas. Dat doen we zorgvuldig, samen met bewoners en stap voor stap. Middels een enquête is aan inwoners van Alblasserdam, Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht de mening gevraagd over de overgang naar aardgasvrij gevraagd. Meer dan 4.500 bewoners hebben deze enquête ingevuld. Dank u voor het meedenken! Daarnaast konden bewoners suggesties doen, vragen stellen en op elkaar reageren via het denkmee.drechtstedenenergie.nl/denkmee platform.

De resultaten uit deze eerste participatieronde worden gebruikt om de uitgangspunten van de Transitievisie Warmte vorm te geven. Begin 2021 worden bewoners opnieuw betrokken middels een online bijeenkomst, houd daarvoor dit platform en de website van uw gemeente in de gaten.

Aardgasvrij leeft, betaalbaarheid belangrijk

Dat aardgasvrij leeft in de Drechtsteden, blijkt uit de enquête. De helft van de respondenten geeft aan al over aardgasvrij gehoord te hebben, maar heeft zich er nog niet verdiept. Zo'n 40% geeft zelfs aan er al vrij veel over te weten. Nog geen 1% hoorde ten tijde van het invullen van de enquête voor het eerst van het onderwerp.

Als antwoord op de vraag wat voor inwoners van de Drechtsteden het belangrijkst is in de overstap naar aardgasvrij, wordt met stip op één de betaalbaarheid genoemd. Ook het behouden van een comfortabele temperatuur in de woning, het hebben van keuzevrijheid en dat de oplossing duurzaam is, worden aangemerkt als belangrijk. Gezien de grote aandacht voor betaalbaarheid onder respondenten, is het niet verrassend dat de kosten van deze overstap als grootste zorg wordt aangemerkt. Ongeveer driekwart van de respondenten geeft aan zich daar de meeste zorgen over te maken. Ook geven mensen aan zich zorgen te maken over het gedoe van de werkzaamheid in en rond het huis. Bovendien geeft een deel van de respondenten aan überhaupt niet van het aardgas af te willen.

Onze inwoners zitten niet stil, blijkt uit de enquête. Gevraagd naar grote en kleine besparingsmaatregelen die zelf al genomen zijn, geeft een meerderheid aan al wat aanpassingen aan het huis gedaan te hebben. Hierbij is te denken aan een waterbesparende douchekop, elektrisch koken en isoleren. Toch ziet meer dan de helft nog ruimte voor verbetering.

Buurten

Dat we van start gaan met deze transitie is inmiddels zeker, maar in de manier waarop, willen we inwoners van de Drechtsteden goed betrekken. Daarom hebben we, naast vragen over de eigen opvattingen en oplossing in het eigen huis, ook vragen gesteld over kansrijke buurten, zoals: als jij het voor het zeggen had, in welke buurten zou jij dan als eerste beginnen met de overstap naar aardgasvrij wonen?

Het meest gegeven antwoord daarop is: in buurten waar toch al werkzaamheden gepland staan, zoals het vervangen van riolering of gasnet, nieuwbouw of verbouwingen. Maar velen vinden het ook een goed idee te starten in buurten waar bewoners zelf initiatief willen nemen en daar waar flinke slagen gehaald kunnen worden met grote gebouweigenaren zoals woningcorporaties, scholen en verzorgingshuizen.

Platform

Op dit energie participatieplatform konden bewoners, los van de enquête, ideeën aandragen en met elkaar in discussie. De bijdrages en de toon lieten een grote betrokkenheid zien, we willen iedereen bedanken voor de veelal nuttige input. De reacties op het platform zijn samen te vatten in:

  • Focus op isolatie. Veel bewoners uiten op het participatieplatform een voorkeur voor CO2-reductie door isolatie. Dit is een terecht punt dat dan ook een kernonderdeel vormt van alle Transitievisies Warmte. Wat je bespaart hoef je immers ook niet op te wekken. Tegelijkertijd willen we en kunnen we niet wachten met van het aardgas af gaan daar waar het nu al haalbaar is.

  • Zorgen over betaalbaarheid en uitvoerbaarheid. We onderschrijven dat de warmtetransitie komt met uitdagingen en onzekerheden rondom betaalbaarheid en uitvoerbaarheid. Aan het begin van iedere transitie zijn er onduidelijkheden. In de Transitievisie Warmte staat wat - met de kennis van nu - de best passende alternatieven per buurt zijn en waar de gemeente de komende 10 jaar aan de slag kan op weg naar aardgasvrij. Daarbij zullen we de Transitievisie minimaal elke vijf jaar herijken met de laatste inzichten.

  • Prominente rol voor waterstof en behoud bestaande infrastructuur. Het gebruik van waterstof zal ongetwijfeld deel gaan uitmaken van een duurzame toekomst. Tegelijkertijd is er ook nog ontzettend veel onzeker. Op dit moment is het product schaars en zal dat voorlopig ook nog zo blijven. Dat heeft te maken met schaarste van duurzame bronnen (wind- en zonne-energie) waaruit betaalbaar groene waterstof gemaakt kan worden.

De input uit zowel het platform als de enquête is belangrijk voor de Drechtsteden om een beeld te krijgen van hoe bewoners kijken naar de overstap naar aardgasvrij en wat ze daarbij belangrijk vinden. De inbreng is raadgevend: we nemen de input mee bij het vaststellen van onze uitgangspunten voor de Transitievisie Warmte 2021. Eind 2021 moet elke gemeente in Nederland een Transitievisie Warmte hebben.

U kunt de uitgebreide resultaten van de enquête hier bekijken.