reactie

Het document ziet er heel mooi uit en het lijkt dat er goed is nagedacht. Maar als je het goed leest wordt pijnlijk duidelijk dat alles verder weg dan volgend jaar aan elkaar hangt van mitsen en maren. Op zich juist natuurlijk maar je moet wel realiseren wat dat betekend voor de uitvoerbaarheid. Als ik heel eerlijk ben, denk ik dat de energietransitie op deze manier al afgelopen is voordat we goed en wel begonnen zijn. Zoals ik het nu zie gaat het volgende gebeuren:

  • Vanuit het rijk en vanuit Europa komen vooral heel veel heffingen. Want men geloofd heilig dat als je de prijs verhoogd dat het verbruik zal dalen. Helaas zien we dat in Nederland nog steeds niet gebeuren. Onze energie prijzen zij al belachelijk hoog en er word geen meter minder gereden, verwarmd of gegeten. Voor de burger is dit gewoon inflatie.
  • De vele heffingen zorgen ervoor dat de burger er zelf geen kapitaal (voor) over heeft om te gaan investeren. Als je je huis duurzaam maakt gaat de WOZ waarde omhoog en moet je nog meer betalen. En als de accijnzen en heffingen wegvallen doordat de burger zelf voor zijn energie gaat zorgen blijft de overheid wel geld nodig hebben. Dus weet de burger dat hij dan gewoon nog een keer mag betalen. Dit motiveert de burger natuurlijk echt heel erg.
  • De gemeenten moeten leveren op eigen kosten. Het rijk zal het waarschijnlijk weer laten afweten. Dat is natuurlijk nooit eerder gebeurd (Jeugdzorg iemand?)
  • Veel technologie bestaat nog niet en als die wel bestaat, staat is de ontwikkeling van het grootschalig toepassen nog in de kinderschoenen.
  • Alles op kleine schaal is leuk maar als iedereen het doet zijn de gevolgen meestal minder leuk. Voorbeeldje: als ik een regenton neem en een sedem dak is dat geweldig. Als iedereen het doet staat het riool droog. Als ik wat resthout bijstook is dat goed. Als iedereen het doet kom je om in de luchtvervuiling.

Dus al met al een schitterend plan dat niet wordt uitgevoerd. Maar troost U. Ook andere gemeenten doen het niet beter.